taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatah nerede?

Dünyanın bize göre en doğusunda, kendilerine göre en batısında bulunan, iki ana ada ve bu adalara bağlı küçük adalardan oluşan Yeni Zelanda ilginç bir şekilde dünyanın en çok görmezden gelinen ülkesi. Yeni Zelanda'yı görmezden gelmemek hatta gidip yerinde görmek için işte size 20 sebep!

İlginç 22.09.2016, 19:53 22.09.2016, 21:08 Emre
taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatah nerede?

Yeni Zelanda denince akla gelen ilk soru "Bunun eskisi nerede?" oluyordur muhtemelen. Öncelikle bu soruya açıklık getirerek başlayalım. Zelanda, Baltık denizinde Danimarka'ya bağlı 7 kilometre karelik bir ada. Ancak bu adanın Yeni Zelanda ile direkt bir bağlantısı yok. Yeni Zelanda'nın adı bir başka Zelanda bölgesinden Hollanda'nın Zeeland olarak bilinen şehrinden geliyor. Çok benzediği için mi bu ismi koymuşlar elbette hayır, maksat Zeeland şehrini anmak olsun diyerek dünyanın en gözden uzak adalarına bu ismi vermişler.


Yönetim olarak Kraliçe 2.
Elizabeth'e bağlı olarak bir Başbakan tarafından yönetilen Yeni Zelanda, 5 milyona yakın bir nüfusa sahip. Peki Yeni Zelanda'yı özel yapan şey ne? Doğası, nüfus yapısı ve kültürüyle elbette özel bir memleket ancak Yeni Zelanda'yı tüm ülkelerden ayıran özelliği biraz traji komik. Yeni Zelanda dünyada en çok görmezden gelinen ülke. Haritalarda, animasyonlarda hatta filmlerde bile Yeni Zelanda sanki yokmuşçasına bir tutum söz konusu.


Misal yukarıdaki görüntü Star Trek First Contact filminden bir sahne. Animasyonla dünyayı çizen sanatçı arkadaş koskoca Yeni Zelanda'yı yok saymış. Uzak bir gelecekte sadece Yeni Zelanda'nın sular altında kaldığı bir sel baskınına gönderme yapmıyorlarsa büyük ayıp olmuş.


Bir başka örnek popüler bir oyundan. Dünyanın tamamını içeren haritada Yeni Zelanda gözükmüyor. Savaş konulu bi oyun olması ve Yeni Zelandalıların barıştan yana olması sebebiyle böyle bir tercih yapıldığını sanmıyoruz.

Ama en büyük ayıbı sanırız yukarıda görüleceği üzere Birleşmiş Milletler yapmış. Tamam belki çok sıkıştırılmış bir projeksiyondan sembolize edilmiş dünya haritası ancak yine de Yeni Zelandalı kardeşlerimizin onuru incinmiş. İçlerine dert olmuş. 

Peki Yeni Zelanda bu kadar görmezden gelinecek bir ülke mi? Elbette hayır. Dünyadaki en ilginç ve kendine özgü memleketlerden biri olarak bu Okyanus ülkesini görmezden gelmek aslında mümkün değil. Hatta keşke herkes bir gün gidip Yeni Zelanda'yı görebilse. Neden mi? İşte Yeni Zelanda'nın birbirinden ilginç özellikleri: 

1. Dili zengin memleket

Dünyanın en sofistike, en zengil dili Yeni Zelanda yerli dili olmayabilir ancak dünyanın en uzun kelimesi Yeni Zelanda dilinde bulunuyor ve Hawkes körfezi civarında bir tepenin adı. Kelimeyi tek seferde okuyabilen okurlarımızın tez zamanda Yeni Zelanda'yı görmelerini umuyoruz: Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu !

Zelanda'nın Hawke's Bay bölgesinde, 305 metre (1,001 ft) yüksekliğinde bir dağ. İsim Maori dili'nden gelmektedir. 85 harflik uzunluğu ile "en uzun yer ismi" olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiştir.

Diğer ismi "Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­ure­haea­turi­pukaka­piki­maunga­horo­nuku­pokai­whenua­ki­tana­tahu" 92 harften; daha da uzun olan bir diğer ismi "Taumata-whakatangihanga-koauau-o-Tamatea-haumai-tawhiti-ure-haea-turi-pukaka-piki-maunga-horo-nuku-pokai-whenua-ki-tana-tahu" ise 105 harften oluşmaktadır.

2. Nüfus dengesi

Yeni Zelanda adalarında yaşayan böcekler ve balıklar dışında, karada yer alan memeli ve sürüngen canlıların ancak %5'ini insanlar teşkil ediyor. Tam bir hayvan cenneti Yeni Zelanda! Özellikle koyundan geçilmiyor gözünü sevdiğimin memleketinde... 

3. Temiz ülke temiz insanlar

Yeni Zelanda dünyada doğal alanları en temiz 10 ülke arasında yer almasının yanı sıra, yozlaşma konusunda da hassas bir memleket. Rüşvet, yolsuzluk, kara para gibi olayların neredeyse hiç görülmediği Yeni Zelanda, bu alanda Danimarka ile birlikte dünya sıralamasında 1.liği paylaşıyor. Türkiye'nin ancak 55. olabildiği bu listede komşularımızdan Yunanistan 80. Bulgaristan 77. Ermenistan 94. Azerbaycan 127. Iran 144. Irak 171. Suriye 168. sırada! Yeni Zelanda gibi bir tane komşumuz olsa belki biz de toparlayacağız kendimizi ama çevremiz kötü anlaşılan. 

4. Ufoperver bir hükümet

Yeni Zelanda dünya dışı yaşam ve UFO'lar konusunda kartlarını en açık oynayan ülke konumunda. Yeni Zelanda UFO'lar hakkında ne biliyorsa direkt halk ile paylaşıyor ve asla bilgi saklamıyor. Bu tutumuyla Amerika'ya saç baş yolduran Yeni Zelanda aynı zamanda dünyada en net UFO gözlemi yapılabilen ülkeler arasında başı çekiyor. 

5. Su da temiz

Dünyanın tespit edilen en temiz içme suyu Nelson Gölleri Ulusal Parkı içerisinde yer alan Mavi Göl ile Yeni Zelanda topraklarında bulunuyor. Giden eden olursa hayrına bir kaç bidon doldurup getirsin. 

6. Hayvanlar alemi de bir garip

Dünyada yerel yılan türü bulunmayan ender noktalardan biri olan Yeni Zelanda aynı zamanda dünyanın en küçük yunus türlerine ev sahipliği yapıyor. Dünyada en fazla türde Penguen yine Yeni Zelanda'da bulunuyor. 

7. 'Böcek bizim işimiz'

Dünyada hemen her yerde böcekler vardır, çeşitleri bulunur ancak bir böcek var ki Dev Weta olarak anılıyor. Sadece Yeni Zelanda'da yaşayan bu böcekler, boyut olarak en büyük böcekler değiller ama 70 grama ulaşabilen ağırlıklarıyla dünyanın en ağır böcekleri! 

8. Wellington merkez kafasına göre herkes

Başkenti Wellington olan Yeni Zelanda'da 2013'ten bu yana cinsiyet farkı gözetmeksizin evliliklere yasal olarak imkan tanınıyor ve Yeni Zelanda dünyadaki ateist nüfusunun en yoğun olduğu ülkelerden biri. Nüfusun %40'a yakın bir kısmı herhangi bir dine ya da inanca sahip değil. 

9. Adı güzel memleket

Yeni Zelanda'nın yerel halkı olan Maoriler, yaşadıkları topraklara "Aoetaroa" adını vermişler. "Uzun beyaz bulutların ülkesi" anlamına geliyor. İçlerinden biri de ülkenin adını Maroristan diye koymayı teklif etmemiş! Öyle objektif, öyle naif öyle manevi bir millet işte Maoriler. 

10. Maorinin harman olduğu memleket

Yeni Zelanda'nın yerel halkı olan Maoriler günümüzdeki Yeni Zelanda nüfusunun %15'i yoğunluğunda adalarda yaşıyorlar. Yeni Zelanda'ya Fiji ve Polinezya'dan gelen özgür yaşamaktan başka bir dertleri olmayan Maoriler, savaşçılıklarıyla da tanınırlar.

Özellikle Yeni Zelanda milli takımlarının karşılaşmalardan önce yaptıkları Maori savaşçılarının geleneksel Haka dansı oldukça popülerdir. 

11. Mahmut Tuncer'in rahip olduğu vatan

Yeni Zelanda'nın yerel halkı olan Maoriler kendilerine özgü bir dine sahiptirler. Kutsal bir kitaba ya da bir kurucuya dayanmayan dinlerinde en büyük tanrı olarak tanımladıkları "Lo"ya tapınırlar. Yerde, gökte, suda heryerde olduğuna inandıkları Lo'nun adını rahipler dışında başka birinin söylemesi yasaktır. Gün olur da Mahmut Tuncer'i Yeni Zelanda'da görürsek, bilin ki hayatı tehlike altındadır ya da rahip ilan edilmiştir! 

12. Bir filmle şahlanan ülke

Yüzüklerin Efendisi serisinin çekildiği ve filmin doğal bir seti haline dönüşen Yeni Zelanda'da devlet yöneticileri, filmlerden 200 milyon doların üstünde bir gelir elde ettikten sonra, "Yüzüklerin Efendisi Bakanlığı"nı kurmuş ve bu göreve ticaretten çok iyi anlayan bir bakan atayarak yılda milyonlarca dolarlık gelirin ülkeye akmasını sağlamışlardır. Yüzükleri Efendisi dediniz mi Yeni Zelanda'da akan sular durur. Öyle ki Yeni Zelanda'daki demir paralarda Hobbit sembolleri ve Elfçe yazılar görmek mümkündür! Yasal olarak bunu yapma hakkı da sadece Yeni Zelanda'ya aittir! 

13. Hayvan hakları zirvede

Hayvan hakları konusunda çok hassas olan Yeni Zelanda, dünyada iki arama kurtarma köpeğinin araba kullandığı ilk ve tek ülke olarka tarihe geçmiştir! Hayvan haklarına, hayvan zekasına dikkat çekme amaçlı yapılan bu gösteri tam bir başarıyla sonuçlanmış ve köpeklere hayvan eyliyeti verilmiştir! 

14. Savaşçı millet

Yeni Zelandalılar özellikle 1. Dünya Savaşı'nda İngiltere'nin yanında, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı girişilen savaşa büyük bir katılım göstermişlerdir. O zamanlar 1 milyon nüfusu olan Yeni Zelanda'da savaşa gitmek üzere 240.000 kişi sıraya girmiş, 100.000 civarında bir kısmı savaşa gitmiş. 17.000'e yakını savaşta hayatını kaybetmiştir. Özellikle Çanakkale'de büyük kayıplar veren Yeni Zelanda, o gün bugündür Türklere büyük saygı duyan bir ülkedir. 

15. Moa Kuşları

Hepimiz Deve Kuşlarını dünyanın en büyük kuşları sanırız değil mi? Bir bakıma öyle sayılır. Çünkü en büyük kuş türlerini insanlık olarak yok ettik. Madagaskar adasında yaşayan Fil Kuşları'nın ancak kemikleri bulunabiliyor. Fakat bir zamanlar benzer boyutlarda bir kuş türü olan Moa Kuşları Yeni Zelanda'nın her yerinde görülebiliyordu. 4 metreye yakın boyları ve 230 kilo ağırlıklarıyla kuş aleminin imparatoru olan Moa kuşlarının bugün soyları malesef devam etmiyor. 

16. Adını kuştan alan millet

Dünya bizi hala Turkey yani Hindi olarak biledursun, Yeni Zelandalılar kendilerini Kiwi olarak anıyorlar Kiwi olarak tanınıyorlar. Kiwi sadece Yeni Zelanda'da yaşayan ve soyu tükenmeye yüz tutan bir kuş türü olup, Yeni Zelanda'nın ulusal simgesidir. 

17. Kadınları uslu memleket

İlginçtir Yeni Zelanda'daki suçluların sadece %6'sı kadındır ve bu oran dünyadaki en düşük orandır. 

18. İsim konusunda sorunlu memleket

Yeni Zelanda'da insanlar çocuklarına isim koyarken hatta kendi isimlerini değiştirirken süpersonik fikirlerle devlet yetkililerini şaşırtabiliyorlar. Yeni Zelanda yasaları bir kişinin ismini en fazla 100 karakter olacak şekilde kabul ediyor. Yeni Zelandalılar da bu haklarını sonuna kadar kullanıyorlar. Bir kaç örnek vermek gerekirse; Yeni Zelanda'da geçtiğimiz yıllarda bir vatandaş adını tam olarak: "Full Metal Havok More Sexy N Intelligent Than Spock And All The Superheroes Combined With Frostnova" şeklinde değiştirdi! 99 harfli bu ismi kabul eden Yeni Zelanda hükümeti 2007'de bir çiftin çocuklarının adını "4Real" olarak koymasına izin vermedi. Bunun üstüne çift çocuklarının adını "Superman" olarak kayıtlara geçirdi. Superman bugün 7 yaşında, Allah analı babalı büyütsün! 

19. Yeni Zelanda'da görülecek yerler

Yeni Zelanda bu kada akıllara zarar bir memleket olmasının yanı sıra gidip görülesi yerleriyle de insanın iştahını kabartıyor. İşte size Yeni Zelanda'dan manzaralar: 

*Adalar Körfezi

*Milford Sound


*Auckland

*Crist Church


*Beyaz Ada


*Queenstown



*Fosforlu Waitomo Mağaraları


20. Yeni Zelanda'da yapılacak şeyler

Yeni Zelanda'ya sadece manzara izlemek için gidecekseniz yazık edersiniz. Yeni Zelanda'da gördüğünüz manzaraların içine girebileceğiniz, yapabileceğiz pek çok aktivite de bulunuyor. Size bazı tavsiyelerde bulunacak olursak. 

*Hobbitlerin köyü Shire'ı ziyaret edin!


*Milford'da kayaklarla yunusların arasında kürek çekin


*Dünya üzerindeki Mars olarak bilinen Tongariro'da yürüyüş yapın

*Queenstown'da dünyanın en yüksek bungee jumping atlayışını yapın

*Rotorua'da Maori'leri yerinde ziyaret edin, ayinlerine katılın

*Shotover Kanyonunda sürat motorlarıyla heyecana yelken açın

*Aoraki'de uzayı ve yıldızları en net şekilde görün. Photoshop yok, hile yok, çıplak gözle Interstellar keyfi!

Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:31
Güneş 06:06
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:59
Yatsı 21:28
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 33 74
2. Liverpool 33 74
3. M.City 32 73
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 33 43
12. Fulham 34 42
13. Bournemouth 33 42
14. Crystal Palace 33 36
15. Brentford 34 35
16. Everton 33 30
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 33 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14