Pratik çıtır tavuk tarifi

Ünlü şef Jamie Oliver'dan sarımsaklı çıtır tavuk tarifi...

Yemek Tarifleri 26.04.2015, 01:00 26.04.2015, 01:00
515
Pratik çıtır tavuk tarifi
Ünlü şef Jamie Oliver tarafından tasarlanmış oldukça pratik bir tavuk yemeği. Oliver'ın kendi deyişiyle "tavuğa, kırmızı ete hatta balığa bile hoş bir altın sarılığı ve çıtır bir doku kazandırmanın en kolay yolu" olan bu tarifi kolayca uygulayabilir, misafirlerinizi şaşırtabilirsiniz. Tüm işlemleri ile birlikte yarım saat içerisinde tamamlanan sarımsaklı çıtır tavuk tarifimizin ölçülerini ise iki kişilik olarak veriyoruz. Haydi başlayalım!


Malzemeler 

1 baş sarımsak
1 limon
6 "Saltine" kraker (Ülkemizde bu tip krakeri "As Kraker" veya "Krim Kraker" ismiyle bulabilirsiniz. Oldukça ucuz ve geçmişte kalmış bir ürün olduğundan, büyük marketlerin kraker reyonlarının alt raflarına veya mahalle bakkalınıza bakmanızı öneriyoruz.)
30 gram tereyağı (2 yemek kaşığı) 
4 sap maydanoz 
56 gram çok amaçlı un (2 tepeleme yemek kaşığı) 
1 büyük doğal köy yumurtası Zeytinyağı 
Birer tutam tuz ve karabiber

Hazırlanışı 

Tavuğu hazırlamak için: 

Sarımsakları soyun ve limonunuzun kabuğunu rendeleyin. Krakerlerinizi tereyağı, sarımsak, maydanoz, limon kabuğu ve birer tutam tuz-karabiber ile birlikte mutfak robotuna atın. Karışımınız incecik bir hal alana kadar mutfak robotunuzu çalıştırın ve daha sonra karışımı robottan çıkarıp bir tabağa alın. Bir başka tabağa un serpin. Küçük bir kâseye yumurtayı kırıp çatalla çırpın. Tavuk göğüslerinin alt kısmına bıçakla fazla derin olmayan çizikler atarak baklava deseni oluşturun. Daha sonra tavuk göğüslerinizi kesme tahtasının üzerine yayıp üzerlerini streç film ile örtün. Bir tava ile tavuk göğüslerini hafifçe yayılacak kadar dövün. Tavuklarınızı önce tamamen kaplanıncaya kadar una, daha sonra yumurtaya, daha sonra da hazırladığınız kraker-maydanoz karışımına bulayın. (İpucu: Bu noktada kraker-maydanoz karışımını tavuğun üzerine iyice yapıştırmanız gerekiyor. Elinizle bastırmanızda fayda var. Bu katman ne kadar kalın olursa alacağınız sonuç o kadar iyi olacaktır.) 

Pişirme işlemi için: 

Tavuğunuzu ister fırında, ister kızartarak pişirebilirsiniz. Eğer fırında pişirmeyi tercih edecekseniz, öncelikle fırınınızı en yüksek derecede ısıtın. (240 derece civarı olmalı) Fırın tamamen ısındığında tavuklarınızı düz bir fırın tepsisine alın ve yalnızca 15 dakika fırına atın. Eğer kızartmayı tercih edecekseniz, bir kızartma tavasını orta ateşe koyun ve içerisine "birkaç gluk" (Jamie Oliver, tariflerinde bu tür ölçüler kullanmayı çok seven bir şef. Bu tür ölçüler verdiğinde, aslında 'üç aşağı beş yukarı fark etmez' demiş oluyor. Yağınızın tavukların üzerini hafifçe geçmesi yeterli olacaktır. Zeytinyağının riviera, yani rafine olması ise çok önemli. Kızartma gibi yüksek ısı gerektiren tariflerde sızma zeytinyağı kullanmanız hem sağlık hem ekonomi hem de lezzet açılarından zararınıza olacaktır.) riviera zeytinyağı dökün. Zeytinyağınız da ısındıktan sonra tavuklarınızı tavaya koyun ve iki taraflarını da dörder dakika kızartın. Altın rengi alıp çıtır bir dış tabakaya kavuştuklarında, yemeğiniz hazırdır. 

Servis için:

Tavuk göğüslerinizi bütün halinde servis edebileceğiniz gibi kesme tahtası üzerinde enine orta kalınlıkta dilimler haline getirerek yine aynı kesme tahtası üzerinde ortaya da koyabilirsiniz. En güzel ve basit servis için, kesme tahtası üzerinde tavukları dilimledikten sonra birkaç dilim limonu yanlarına koyun ve üzerlerine hafif kalın tuz serpin. Taze bir yeşil salata veya sotelenmiş karışık sebze ile birlikte bu tarif şahane olur. (Jamie Oliver, servis için tahta kullanmayı günlük hayatımıza sokan şeflerin başında geliyor. Bu tip bir servis için evinizdeki standart kesme tahtası yerine tabak-çatal-bıçak vb. ürünler satan mağazalardan bulabileceğiniz servis tahtalarını kullanmanızı öneriyoruz.)
Yorumlar (0)
14°
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 05 Aralık 2020
İmsak 06:35
Güneş 08:07
Öğle 13:00
İkindi 15:22
Akşam 17:43
Yatsı 19:09
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Alanyaspor 10 23
2. Galatasaray 10 20
3. Fenerbahçe 10 20
4. Beşiktaş 10 19
5. Göztepe 10 15
6. Gaziantep FK 10 15
7. Kasımpaşa 11 15
8. Karagümrük 10 14
9. Başakşehir 10 14
10. Konyaspor 9 12
11. Rizespor 9 12
12. Malatyaspor 9 12
13. Hatayspor 7 12
14. Trabzonspor 10 12
15. Antalyaspor 10 10
16. Sivasspor 9 9
17. Erzurumspor 9 9
18. Kayserispor 10 9
19. Gençlerbirliği 10 8
20. Denizlispor 9 6
21. Ankaragücü 8 2
Takımlar O P
1. Altınordu 11 23
2. Ankara Keçiörengücü 11 21
3. Tuzlaspor 11 21
4. Samsunspor 11 20
5. Giresunspor 12 20
6. Adana Demirspor 10 18
7. İstanbulspor 11 18
8. Altay 10 17
9. Bursaspor 12 14
10. Balıkesirspor 11 14
11. Akhisar Bld.Spor 11 13
12. Ümraniye 12 13
13. Adanaspor 9 12
14. Menemen Belediyespor 10 12
15. Bandırmaspor 11 11
16. Ankaraspor 11 8
17. Boluspor 10 7
18. Eskişehirspor 12 1
Takımlar O P
1. Tottenham 10 21
2. Liverpool 10 21
3. Chelsea 10 19
4. Leicester City 10 18
5. West Ham 10 17
6. Southampton 10 17
7. Everton 11 17
8. Wolverhampton 10 17
9. M. United 9 16
10. Aston Villa 9 15
11. Man City 9 15
12. Leeds United 10 14
13. Newcastle 10 14
14. Arsenal 10 13
15. Crystal Palace 10 13
16. Brighton 10 10
17. Fulham 10 7
18. West Bromwich 10 6
19. Burnley 10 6
20. Sheffield United 10 1
Takımlar O P
1. Real Sociedad 11 24
2. Atletico Madrid 9 23
3. Villarreal 11 20
4. Real Madrid 10 17
5. Sevilla 9 16
6. Cádiz 11 15
7. Barcelona 9 14
8. Granada 10 14
9. Athletic Bilbao 11 13
10. Elche 9 13
11. Getafe 10 13
12. Eibar 11 13
13. Deportivo Alaves 11 13
14. Celta de Vigo 12 13
15. Valencia 11 12
16. Real Betis 11 12
17. Osasuna 10 11
18. Real Valladolid 11 10
19. Levante 10 8
20. Huesca 11 7