Zihinleri En Çok Meşgul Eden Sual: Zamanda Seyahat Gerçekleşecek mi?

Bilim 21.10.2015, 12:29

Son dönemlerde gelişen teknoloji ile birlikte zamanda yolculuk konusu da tekrar gündeme gelmeye başladı. Özellikle solucan delikleri ile ilgili ortaya atılan teori ve kuramlarla birlikte, uzay-zamanda yolculuğun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği büyük merak konusu.

Bizler de bu konudaki şu ana kadar yapılan çalışmaları ve zamanda yolculuğun önündeki engel ve paradoksları, bu içeriğimizde bir araya getirdik!

Yerçekimi ve Elektromanyetik Çekim

Dünya üzerinde etkili olan başlıca iki kuvvet, yerçekimi ve elektromanyetik çekim. 1600’lü yılların başında Newton, yerçekimi kuvvetini keşfettiğini ve bu kuvvetin dünyadaki tüm cisimlere etki ettiğini iddia etse de; Einstein, 1905'de uzayın, uzay-zaman adlı dört boyutlu bir dokuya sahip olduğunu ve garip bir biçimde kütle veya hız arttırıldığında hem uzayın, hem de zamanın büküldüğünü ve bu bükülmelerin de çekime neden olduğu şeklinde bir açıklama ile rölativite teorisini tanıttı.

Zamanın bükülmesinden kaynaklanan çekim kuvveti büyük kütleli cisimler söz konusu olduğunda etkili oluyor, atom altı parçacıklarda ise işlemiyor. İşte tam bu noktada devreye giren kuvvet ise elektromanyetik kuvvet.