Notice: Undefined index: url in /home/ebilgiler/domains/enteresanbilgiler.com.tr/public_html/_phpfastcache.php on line 22

Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/ebilgiler/domains/enteresanbilgiler.com.tr/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/ebilgiler/domains/enteresanbilgiler.com.tr/public_html/amp/init.php on line 40
9 ay aşırı terlemeye veda edin!
Enteresan Bilgiler

9 ay aşırı terlemeye veda edin!

Faydalı Bilgiler

Hem sağlığı hem de kişinin sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyen aşırı terleme sorununu 10 dakikalık bir işlemle 9 ay engelleyebilirsiniz.

 Vücut ısısının ayarlanmasını sağlayan gerekli ve sağlıklı bir fiziksel süreç olan terlemek, hava sıcaklığı yükseldiğinde ya da hastalık, fiziksel aktivite gibi nedenlerle vücut ısısı arttığında ısının düşmesini sağlıyor. Bu tür durumlarda terleme tüm vücut yüzeyinden olmakla birlikte, daha çok sırt ve göğüs gibi geniş yüzeylerde meydana geliyor. Ergenlikle beraber kasıklarda ve koltuk altlarındaki ter bezleri daha çok harekete geçmeye başlıyor. Bu bölgelerde gözlenen terleme, vücudun diğer bölgelerine göre daha keskin kokulu ve yoğun olabiliyor.

Aşırı terlemeye 10 dakikada çözüm
Ter bezleri gereğinden fazla çalışan kişilerde en çok avuç içi, koltuk altı ve ayak tabanlarında terleme görülüyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Hülya Sağlam, aşırı terleme tedavisinde ilaç tedavisi ve cerrahi yöntemlerin kullanılabildiğine ancak bunların yan etkilerinin çok fazla olduğuna dikkat çekerek etkili bir yöntemden bahsediyor; botoks tedavisi. 

Her 4 kişiden birinde görünen aşırı terleme, botoks tedavisi ile 10 dakikalık bir işlem sonrasında 6 ile 9 ay engellenebiliyor.
Aşırı terleme sorununun teşhisi ve tedavisi
Aşırı terleme teşhisinde hem ter bezlerinde, hem de bunları uyaran sinirlerde bir sorun olduğu düşünülerek kontroller buna göre yapılıyor. Tedavi öncesinde ilk olarak bu duruma yol açan sistemik bir hastalık olup olmadığı araştırılıyor. Çeşitli hormonal bozukluklar, özellikle de tiroit hastalıkları terlemeyi artırabiliyor. Terlemeyi azaltıcı birtakım bölgesel ya da sistemik ilaçlar kullanılabiliyor ancak bunların etkisi sınırlı kalıyor ve yan etkileri çok fazla görülüyor.

İlaç tedavisi ve cerrahi yöntemlerin yan etkileri fazla
Aşırı terlemeyi azaltmak için geliştirilen cerrahi yöntemler arasında en sık uygulanan ve en etkili olan; sempatektomiler yöntemi. Bu yöntemde kola ve koltuk altına giren sempatik sinirler kesiliyor. İşlem ya açık olarak ya da endoskopi kullanılarak yapılabiliyor. Etkili bir yöntem olmasına karşın bu yöntemin de birçok yan etkisi bulunuyor. Diğer bir cerrahi yöntemse koltuk altındaki cildin ter bezleri ile birlikte çıkarılması. Ancak çok belirgin yara izlerine yol açtığı için bu yöntem de çok fazla tercih edilmiyor.

Botoks tedavisi terlemeyi 6 ile 9 ay engelliyor

Son dönemlerde terleme tedavisinde botoks yönteminin sıkça kullanıldığına dikkat çeken Dr. Hülya Sağlam, "Bu yöntemde koltuk altına, avuç içi ve ayak tabanlarına botoks iğneleri uygulanıyor ve terleme 6 ile 9 ay boyunca engellenebiliyor. Botoks tedavisi hastane ortamında 10 dakikalık bir seans şeklinde gerçekleştiriliyor. Bu yöntem ömür boyu sonuç vermese de 10 dakikalık bir uygulama ile kişi uzun süre rahat ediyor. Uygulama kolaylığı olması da tercih edilme nedenleri arasında” dedi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.