Notice: Undefined index: url in /home/ebilgiler/domains/enteresanbilgiler.com.tr/public_html/_phpfastcache.php on line 22

Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/ebilgiler/domains/enteresanbilgiler.com.tr/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/ebilgiler/domains/enteresanbilgiler.com.tr/public_html/amp/init.php on line 40
Coğrafi Bölgeleri Oluşturan Etmenler Nelerdir?
Enteresan Bilgiler

Coğrafi Bölgeleri Oluşturan Etmenler Nelerdir?

Genel Kültür

 Ülkemiz coğrafi bölgeler olarak yedi ana başlık altında belirlenmiştir.Bu belirtilen coğrafi bölgelerin bir çok kişi tarafından ne zaman ne şekilde belirlendiğini bu coğrafi bölgeleri oluşturmakta nelerin etkili olduğunu merak etmektedir. Coğrafi bölge tam olarak nedir bir tanımlayalım taşımış olduğu özellikleri ile çevresinden ayrı olan ev aynı zamanda kendi içerisinde benzerlik gösteren oldukça geniş coğrafi birimlere denilmektedir.
Ülkemizin coğrafi bölgelerinin belirlendiği tarih 6 ve 21 Haziran 1941 yılında Ankara da gerçekleşmiştir.Bu yapılan toplantı sonrası toplam 7 coğrafi bölge belirlenmiştir. Bu bölgelerin isimleri Akdeniz Bölgesi,Doğu Anadolu Bölgesi,Ege Bölgesi,Güneydoğu Anadolu Bölgesi,İç Anadolu Bölgesi,Karadeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesi olmaktadır.Bu toplantı da coğrafyanın ana hatları ele alınıp bölgelerin adlandırılması hakkında uzun çalışmalar yapılmış ve ortaya saymış olduğumuz yedi coğrafya ve adları çıkmıştır.

Eğitim alanında ülkemizin her karışı detaylı bir şekilde okurlarımıza,öğrencilerimize aktarılmıştır.Coğrafi bölgelerimiz yukarıda anlatmış olduğumuz gibi yapılan toplantılar sonucu belli olmuştur.Peki diyeceksiniz ki bu yedi coğrafi bölge neye göre ayrıldı nasıl hangi özelliklerine göre belirlendi.Bu konuya da detaylı bir bilgilendirme yapalım.Coğrafi bölgeleri ve sınırlarını tamamen belirlemiş olan etkenler listeli bir şekilde aşağıda sizlere aktarılmıştır.

Üç ana başlık altında toplayabiliriz ki bu başlıklar altında ise tekrar bölümlerine ayrılmaktadır. Coğrafi bölgelerin oluşumunu etkileyen faktörler Doğal Etkenler, Beşeri Etkenler ve Ekonomik Etkenler olmaktadır. Bunların ayrıntılı dalları ise aşağıdaki gibidir.


Doğal Etkenler
– Konum
– Yeryüzü Şekilleri
– İklim
– Bitki Örtüsü

Beşeri Etkenler
– Nüfus
– Yerleşme

Ekonomik Etkenler
– Tarım ve Hayvancılık
– Sanayi ve Madencilik
– Ticaret
– Turizm

Bu yukarıda belirtmiş olduğumuz üç ana başlık coğrafi bölgelerin belirlenmesindeki en büyük etkenler olmaktadır. Bölge aynı zamanda nüfuslarına göre de en çok etkin olarak rol oynamıştır. Okullarda derslerde öğrencilere ülkemizin coğrafya üzerinde çok durulmakta ve çok detaylı bilgiler verilmektedir.Yurdumuzun iklimi ve coğrafyası açısından oldukça zengin olmaktadır.Her bölgemizin kendine has özellikleri olmakta ve bu bilgileri bir daha ki yazımızda sizler ile paylaşacağız dır.Ama ufak bir kaç bilgi verecek olursak nüfus yoğunluğu bakımından Marmara bölgemiz ne yoğun olan coğrafi bölgemizdir.2015 yılı raporlarına göre Marmara bölgesinde 23.608.079 vatandaşımızın hayatını sürdürmektedir.Birde nüfusun en az ,en seyrek olduğu bölgemizi söyleyecek olursak Doğu Anadolu Bölgesi olmaktadır.

Bölgelerimize isimlerinin nasıl verildiği konusu ise 7 coğrafi bölgesinden dördüne anlaşılacağı üzere bağlı,komşu olduğu deniz adaları verilmiştir.Bu dördü (Akdeniz,Karadeniz,Ege ve Marmara bölgesi) olmaktadır. Diğer üç bölgenin isimleri ise Anadolu bütünü içerisinde yer aldığı için ona göre adlandırılmış bu üç bölgemiz ise (İç Anadolu,Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi) olmaktadır.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.