Notice: Undefined index: url in /home/ebilgiler/domains/enteresanbilgiler.com.tr/public_html/_phpfastcache.php on line 22

Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/ebilgiler/domains/enteresanbilgiler.com.tr/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/ebilgiler/domains/enteresanbilgiler.com.tr/public_html/amp/init.php on line 40
Bileklerinizde ağrı ve şişlik varsa
Enteresan Bilgiler

Bileklerinizde ağrı ve şişlik varsa

Sağlık

Tehlikeli sonuçlara yol açıyor!

 Oldukça hassas yapılardan oluşan eklemlerde, bilhassa diz ve ayak bileklerinde meydana gelen ağrı ve şişlik durumlarında ''Ailesel Akdeniz Ateşi'' (AAA) hastalığından şüphe edilmesi gerektiği belirtildi.
Prof. Dr. Sedat Kiraz, AA mikrofonlarına konuyla ilgili olarak bazı açıklamalarda bulundu ve AAA hastalığının Türkiye'de yüksek oranda görüldüğünü ifade etti. 
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Kiraz, bu hastalığın Akdeniz havzası civarında yaşayan Yahudi, Ermeni, Kuzey Afrikalı, Arap ve Türk popülasyonlarını etkilediğini ve yaşam boyu süren bir hastalık olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Kiraz, açıklamalarının devamında ise hastalığın genetik olduğunu beirtilerinin ise 38-40 derece arasındaki ateş, karın zarı veya akciğer zarı iltihabı, karın ya da göğüs ağrısı olduğunu söyleyerek şunları ifade etti: "Eklemlerde özellikle diz ve ayak bileklerinde ağrı şişlik, Ailesel Akdeniz Ateşi hastalığının en belirgin özellikleri arasındadır. Özellikle egzersiz sonrası kas iltihabı ve ağrısı görülebilir" 

TEHLİKELİ SONUÇLARA YOL AÇABİLİR

''Hastalık yüzde 85 hastada 20 yaş öncesi başlar ve 40 yaş sonrası başlaması çok çok nadirdir. Tanı konulmaması halinde ya da düzenli ve etkin tedavi alamayan hastalarda böbrekler, karaciğer, kalp organlarda fonksiyon kaybı olabilir'' diyen Kiraz, bu gibi durumlarda hastalarda böbrek yetmezliği geliştiğini ve diyaliz ihtiyacının meydana gelebileceğini belirtti.

Devamında ise "Düzenli ilaç tedavisi ile yüzde 65 oranında tam hastalık kontrolü elde edilebildiğini'' vurgulayan Kiraz, bu şekilde yüzde 30 kısmi kontrol sağlandığını, yüzde 5 hastada ise tedaviden yanıt alınamadığını kaydetti. Kiraz,ayrıca ilaç tedavisinin ömür boyu olduğunu ifade ederek, gebelik ve süt verme dönemleri de dahil kesinlikle kesilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.