Notice: Undefined index: url in /home/ebilgiler/domains/enteresanbilgiler.com.tr/public_html/_phpfastcache.php on line 22

Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/ebilgiler/domains/enteresanbilgiler.com.tr/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/ebilgiler/domains/enteresanbilgiler.com.tr/public_html/amp/init.php on line 40
Sahte Bal Nasıl Anlaşılır?
Enteresan Bilgiler

Sahte Bal Nasıl Anlaşılır?

Yaşam

Televizyonlarda gördüğümüz ve izlediğimiz tele-pazarlama sistemi ile satışı sağlanan balların güvenilirliği ile ilgili son zamanlarda ortaya çok sayıda haberler çıktı. Televizyon ve internet reklamlarında yayınlanan polen hediyeli 5 kavanozun 100 liradan satıldığı ballar ne kadar güvenilir?

 Televizyonlarda gördüğümüz ve izlediğimiz tele-pazarlama sistemi ile satışı sağlanan balların güvenilirliği ile ilgili son zamanlarda ortaya çok sayıda haberler çıktı. Televizyon ve internet reklamlarında yayınlanan polen hediyeli 5 kavanozun 100 liradan satıldığı ballar ne kadar güvenilir?
Fırat Üniversitesi Arıcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Kutlu’’nun belirttiğine göre bal içerisinde bulunan glikoz oranının asla dışarıdan bakıldığında anlaşılamayacaktır. Ancak laboratuvar ortamlarında incelenmesi gerektiğinin altını çizerek “Ucuz etin yahnisi yavan olur” sözünün burada da geçerli olduğunu belirtiyor.

Uzmanlara göre de iki buçuk kilogram ağırlığındaki
bir balın 10 liradan satılması imkânsız. Bu fiyatlara satılanlara bal demenin imkânı yok. Yalnızca şekerden ilave edilen ve bala benzeye ürünler olduğunu söylüyorlar. Fırat Üniversitesi Arıcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Kutlu kovanlardaki arıların sayısının yaklaşık 80 bin olması gerektiğini ve kıştan çıkan arılara baharda şurup vermenin de çok normal olduğunu da anlatıyor. Mart ayına kadar şurup verilebilir. Bal ise 7 ile 8 inci aylarda elde ediliyor ve şekerin emaresi dahi kalmıyor. Bu zamanlarda verilen şekerin amacı yavrunun büyümesini sağlamaktır. Ancak bazı üreticiler balın alındığı zamanda da şeker veriyor ve bu durum kesinlikle ticari ahlaka sığmıyor. Glikoz, mısır şurubu, pekmez gibi ürünleri vermeniz halinde arılar bunları dahi bala dönüştürür. Bu nedenle tüketiciler birlik ballarını tercih etmelidir. Hiçbir zaman bal buzdolabına konulmaz. Buzdolabına konulduğu zaman bal orada bulunan nemi hemen içerisine çeker ve yüzeyinde de bir tabaka oluşur. Bu tabaka oluştuğunda ise bal şekerleşir ve bu uygulama yanlış bir uygulama
olduğu gibi balın gerçek ya da sahte olduğu da bu şekilde anlaşılmaz.

Sahte Balı Tadına Bakarak Anlayamazsınız!
Halk arasında sahte balın akışkanlığı ile anlaşılabileceği konuşulmaktadır. Ancak sahte balın ne akışkanlığıyla ne de tadıyla anlamak ne yazık ki imkânsızdır.

Sahte Bal Nasıl Anlaşılır? Ne Yapmalı?
Sahte balın ana maddesi glikoz şurubudur. Glikoz şurubuna su ve bal aroması ilave edilerek sahte bal yapılmış oluyor. Balın sahte olup olmadığını tadarak ya da koklayarak anlamak mümkün değildir. Balın sahte olup olmadığı ancak laboratuvar ortamında yapılacak inceleme ve analizler sonucunda anlamak mümkündür. Bu nedenle bir balın güvenli olup olmadığını ALO 174 Gıda Denetim Hattı’nı arayarak öğrenebilirsiniz. Bu hat sayesinde satın alınan ürünün güvenirliliğinin tespit edilmesi için analiz yapılmasını ücretsiz olarak talepte bulunabilirsiniz. Yapılan araştırmalar ile analizler sonucu ise vatandaşa bildiriliyor.

Akla takılan bir diğer soru ise sahte balın sağlığa
zararının olup olmadığıdır. Sahte balın içerisinde eğer ekstra yabancı bir madde eklenmemiş ise bir zararı yoktur. Ancak yenilen bu baldan, gerçek baldaki vitaminleri alamazsınız.

Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı açıkladığı sahte bal üreticisi firmaların isimleriyle raflarda satılan sahte balların isimlerini ilerideki günlerde de kamuoyuna duyurmaya devam edecektir.

Türk Arıcılarının Emeği Çalınıyor!

Ziraat Yük. Müh. Bahri Yılmaz, “”Bizim arıcılar olarak sloganımız insanlara kalıntısız ve katkısız doğal arı balı yedirmek. Bu durum, arıcıların sorumlu anlayışını gereği ve bunu Arıcılık Kayıt Sistemi’yle sağlamış bulunuyoruz. 4 milyon arı kovanının her birinde barkot numarası var ve merkezi olarak bilgisayar ortamında izlenerek kovandan kavanoza kadar izlenebilir bir arıcılık yapıyoruz. Balı, bal arıları doğal kaynaklar ile yapar ve bal dışı ürünler tamamen sahtecilerin işidir. Alo Gıda 174 hattı var devletin ve bal analizleri yapılıyor. Türk arıcısının emeğine saygı duymayan ve yasal boşluklardan yararlanmakta olan sahte adamlar var.”” diyor.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.