Dondurulmuş Gıda Tüketiminin Faydaları ve Zararları

Faydalı Bilgiler 25.02.2015, 04:51 25.02.2015, 04:51
Dondurulmuş Gıda Tüketiminin Faydaları ve Zararları

Dondurma işleminde gıdaların koku, tat veya besin değerinde herhangi bir değişme olmadığından en iyi gıda saklama yöntemlerindendir. Gıda saklama yöntemlerinden birisi olan dondurma işlemi, uzun süre saklanıp, pratik kullanım sağladığı için tercih edilmektedir. Dondurma işlemi gerekli saklama koşulları sağlandığı sürece tavsiye edilmektedir. Aksi takdirde gıda üzerinde mikroorganizmalar üreyip, kimyasal ve fiziksel olarak değişime uğrayabilecektir. Bu durum da sağlığı tehdit edebilmektedir.

Dondurulmuş Gıdaların Avantajları;
- Doğal halde korunduklarından katkı maddesi içermezler.
- Gerekli koşullar sağlandığında uzun süre saklanabilmektedir.
- Yıkanmış, ayıklanmış ve pişirmeye hazır olduğundan hızlı olan yaşam koşullarında pratik kullanım sağlamaktadır.

Dondurulmuş gıdalar geçmiş yıllarda tercih edilmese de günümüz şartlarında hemen hemen tüm ürünlerde tercih edilmektedir.

Dondurulmuş Olarak Satılan Gıdalar

Sebzeler: Biber, fasulye, kabak, patates, soğan, patlıcan, domates, brokoli, karnabahar, ıspanak, mantar, pırasa, bezelye, bamya, brüksel lahanası bunlardan bazılarıdır.
Meyveler: Çilek, ayva, kayısı, elma, vişne, üzüm, erik, ahududu, dağ çileği ve incir bunlardan bazılarıdır.
Unlu mamuller: Pizza, milföy hamuru da dondurulmaya başlayan gıda ürünlerindendir.
Su ürünleri: Karides, kalamar gibi deniz ürünleri de dondurularak satışa sunulan gıda ürünlerindendir.

Bu ürünler içerisinde en çok tüketilen gıda ürünü sebzeler grubunda yer alan patatestir. Öyle ki; dondurulmuş patates tüketimi toplam dondurulmuş sebze-meyve tüketiminden daha fazladır.

Dondurulmuş ürün grubunda en büyük oranı meyve-sebzeler oluştursa da en kolay ve en hızlı bozulan ürünlerde bu gruptaki gıda maddeleridir. Nedeni ise bünyelerinde %98 oranına kadar çıkabilen su içermeleridir. Meyve ve sebzelerde bulunan bu su, gerekli saklama koşulları gerçekleşmediğinde mikroorganizmaların yaşama alanı olup gıda ürünlerinin bozulmasına sebep olabilmektedir.

Dondurulmuş Gıda Sektöründe Soğuk Zincir Ne Demektir?

Dondurulmuş gıda maddelerinin karakteristik özelliklerinde dondurulmalarından tüketim aşamasına kadar herhangi bir değişim olmasını önleyecek şekilde soğuk ortamlarda korunması işlemi soğuk zincir olarak tabir edilir.

Dondurulmuş gıda ürünlerinde hayati önem taşıyan soğuk zincir, gıdaların -40 C derecede dondurulup tüketime kadar olan süreçte -18 C derecede (bu derece ürün çeşidine göre değişebilmektedir) korunmasını sağlamaktadır.

Dondurulmuş besinler, kalitenin korunması amacıyla dondurulma işleminin ardından paketlenerek fabrika deposunda muhafaza edilmektedir. Fabrika depo sıcaklığı, Uluslararası Soğuk Tekniği Enstitüsü’nün önerisine göre -30C derece, depolama süresi de 150 gün olmalıdır. Dağıtıcı, perakendeci depoları ve süpermarket derin dondurucularındaki sıcaklığın  -18C derece olması zorunluluğu bulunmaktadır.

Türkiye’de Dondurulmuş Gıdalar

Dondurulmuş ürünlerin Türkiye’de en çok tüketildiği yerler İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük kentlerdir. Bu tüketimi artıran en büyük etmen ise dünyadaki ve ülkemizdeki insanların bilinçli hale gelmesi, derin dondurucu kullanımının yaygınlaşması ve büyük marketlerin sayılarının artması gösterilebilir.

Türkiye’de ve bazı ülkelerde 1998 yılı itibariyle kişi başına düşen dondurulmuş gıda tüketimi aşağıdaki gibidir:

ABD : 45Kg.
İngiltere: 34Kg.
Fransa: 29Kg.
Almanya: 25Kg.
İtalya: 8Kg.
İsveç: 41,3Kg.
Türkiye: 0,5Kg.

Türkiye’de Dondurulmuş Gıda Sektörünün Yapısı

1970’li yıllarda dondurulmuş gıda üretimi başlamış olsa da asıl gelişme 1985’den sonra olmuştur. Günümüze bakıldığında bu sektörde çalışan firmaların son teknolojiyi kullandığı ve her birinin uluslararası kalite güvence standardı olan ISO 9000 belgesine sahip olduğu gözlenmektedir.

Bu firmaların yerleşim yerleri ise hammaddenin kolaylıkla temin edildiği Marmara ve Ege Bölgesi’dir. Dondurulma işleminin hızlı olması açısından meyve ve sebzenin tarladan toplanıp 8-10 saat içinde dondurulmak üzere fabrikaya getirilip temizlenmesi ve gerekli diğer işlemlerin yapılması gerektiğinden fabrikalar hammaddeye yakın yerlerde kurulmaktadır. Bu fabrikalar yoğun olarak Çanakkale, Balıkesir, Bursa ve İzmir illerinde bulunmaktadır.

Bu sektörde kullanılan hammaddenin tamamına yakını ise yurtiçinden sağlanmakta ve dondurma tekniği olarak şu anda dünya da son teknoloji olan ve en çok tercih edilen Individual Quick Freezing (IQF) "Bireysel Hızlı Dondurma Tekniği" kullanılmaktadır.

Türkiye’de Yıllara Göre Dondurulmuş Sebze ve Meyve Üretimi
YIL                            MİKTAR
1995                               70
1996                               78
1997                               65
1998                               67
1999                              100
2000                             100
2001*                             98
2002**                         105

*Tahmini Gerçekleşme
**Tahmin
Kaynak: İGEME, Sektörel Çalışmalar

Dondurulmuş Gıdalar Alımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her mevsim ve koşulda tazesini veya organik olanını bulamayıp dondurulmuş olarak alıp tükettiğimiz meyve, sebze, unlu mamuller veya su ürünlerini alırken de dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var elbet.

- Markette alışveriş yaparken dondurulmuş ürünleri en son alıp çözünmelerini geciktirmeliyiz, böylece mikroorganizmaların üreme olasılığını ortadan kaldırmış oluruz.
- Alacağımız dondurulmuş ürünün fazla buzlu veya karlı olmamasına dikkat etmeliyiz.
- Satın aldığımız ürünü eğer hemen tüketmeyeceksek en kısa sürede, buzu çözülmeden dondurucuya koymalıyız.
- Bu tür gıdaları taşırken buz kabı veya donuk ürün torbaları tercih edilmelidir.
- Arabada klimalı tarafta tutulmalıdır.
- Buzu çözülen gıda ürününü tekrar dondurmamalıyız.

Sağlıklı bir yaşam için, hormonlu meyve-sebze tüketmek yerine sağlığa zararı olmayan dondurulmuş ürünleri tercih edebiliriz. Hem daha sağlıklı beslenmek için hem de ‘acaba nasıl üretildi veya içinde ne gibi katkı maddeleri var?’ diye düşünmeden alabiliriz.

Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:20
Güneş 05:58
Öğle 13:06
İkindi 16:56
Akşam 20:05
Yatsı 21:37
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 34 89
3. Trabzonspor 34 58
4. Başakşehir 34 52
5. Beşiktaş 34 51
6. Kasımpasa 34 49
7. Rizespor 34 49
8. Alanyaspor 34 48
9. Sivasspor 34 48
10. Antalyaspor 33 45
11. A.Demirspor 34 41
12. Kayserispor 34 40
13. Samsunspor 34 39
14. Ankaragücü 34 38
15. Konyaspor 34 36
16. Gaziantep FK 34 34
17. Hatayspor 34 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 34 30
20. İstanbulspor 34 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 32 72
2. Göztepe 32 66
3. Sakaryaspor 32 57
4. Kocaelispor 32 55
5. Ahlatçı Çorum FK 32 55
6. Bodrumspor 32 53
7. Boluspor 32 50
8. Bandırmaspor 32 47
9. Gençlerbirliği 32 47
10. Erzurumspor 32 44
11. Keçiörengücü 32 39
12. Manisa FK 32 37
13. Ümraniye 32 37
14. Şanlıurfaspor 32 34
15. Tuzlaspor 32 34
16. Adanaspor 32 33
17. Altay 32 15
18. Giresunspor 32 7
Takımlar O P
1. Arsenal 35 80
2. M.City 34 79
3. Liverpool 35 75
4. Aston Villa 35 67
5. Tottenham 33 60
6. M. United 34 54
7. Newcastle 34 53
8. West Ham United 35 49
9. Chelsea 33 48
10. Bournemouth 35 48
11. Wolves 35 46
12. Brighton 34 44
13. Fulham 35 43
14. Crystal Palace 35 40
15. Everton 35 36
16. Brentford 35 35
17. Nottingham Forest 35 26
18. Luton Town 35 25
19. Burnley 35 24
20. Sheffield United 35 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 33 84
2. Girona 33 71
3. Barcelona 32 70
4. Atletico Madrid 33 64
5. Athletic Bilbao 33 58
6. Real Sociedad 33 51
7. Real Betis 33 49
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 33 45
10. Getafe 33 43
11. Osasuna 33 39
12. Deportivo Alaves 33 38
13. Sevilla 33 38
14. Las Palmas 33 37
15. Rayo Vallecano 33 34
16. Mallorca 33 32
17. Celta Vigo 33 31
18. Cadiz 33 26
19. Granada 33 21
20. Almeria 33 14