Mantı Tarifi

Merhaba, Türkiye’nin Lezzetli ve en güzel yemek tarifleri Mantı Tarifiile sizlerleyiz. Şayet lezzetli birmantı yapmakistiyorsanız, ununuzu iyi seçin, taze un kullanmaya gayret edin. Mantı hamurunu hazırlarken, un ve suyu göz kararı yapacağız. Çünkü genelde öyle yapılır, unun kalitesine, inceliğine göre değiştiği için, gram vermek pek sağlıklı olmayabilir.

Mantı Tarifi
13 Mart 2016 Pazar 12:42

Kıymayı mantıda mutlaka orta yağlı kullanmaya gayret edin, az yağlı olursa kuru oluyor, çok yağlı olursa hamuru ıslattığı için, hamurda patlamalar meydana gelebiliyor.Mantının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, önce fırınlayıp sonra haşlamayı secerseniz çok lezzetli bir mantı elde etmiş olursunuz. Mantı hamurunun renginin koyu olmasını isterseniz, yumurta sarısı veya safran kullanabilirsiniz. Mantı açarken hamurunun ince olmasına dikkat edin, fazla bekletmeyin.  Tavuk suyu veya et suyu ile pişirirseniz daha lezzetli olacağını unutmayın.

Mantı Tarifi için malzemeler:
Un
Su
İç malzemeleri:
250 gram kıyma (orta yağlı)
2 tane, kuru soğan
3 diş sarımsak
Zeytinyağ

Haşlanması için su

Tuz, karabiber, kimyon
Nane ve pul biber
Mantı sosu için:

Tereyağı

Pulbiber

Sarımsak

Süzme yoğurt

Mantı Tarifi

Elenmiş olan unumuzun bir kısmını, karıştırma kabına alalım. Tuzunu ilave edelim elimizle unu tuz ile karışmasını sağlamak için karıştıralım. Sonra unun ortasını havuz gibi açalım, suyu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayalım. Elimize yapışmayan bir hamur elde edelim, temiz tezgahın üstüne alalım hamuru, tezgahın üzerine un serpelim yoğurma işlemine devam edelim. Ne kadar çok yoğurursak o kadar güzelmantı hamuruelde ederiz. Dinlenecek kıvama gelince,  üzerine kurumasını engelleyecek nemli bir bez örtelim . Biz mantı içini hazırlarken hamurumuz dinlenmeye devam etsin.

Mantıiçi için önce soğanlarımızı, ayıklayıp incecik  doğrayalım, bir tavaya zeytinyağ dökelim ısınmaya bırakalım, bu arada bir diş sarımsak rende yapalım. Isınan yağın içine atalım, soğanlar hafif karamelize olduktan sonra kıymayı ilave edelim. Üzerine tuz, karabiber, kimyon, nane ve pul biberi ilave edelim kavuralım. Hemen ocaktan alalım, bir kenarda soğumaya bırakalım.

Artık açma işlemine başlayabiliriz, her bir köşeden dairesel olarak acıyoruz ki orantılı olsun. Eğer hamurunuz yapışma yapıyorsa, büyük bir poşeti kullanarak poşet içersinde hamuru açabilirsiniz. Dairesel hareketlerle açma işlemi yaptığınız zaman çok fazla kol gücünede gerek kalmayacaktır. İyice incelttikten sonra açma işlemini bırakalım, kesme işlemine geçelim, istediğimiz boyutlarda keselim.

Kavurduğumuz iç malzemeden 1 çay kaşığı iç alalım, kestiğimiz hamurun tam ortasına bırakalım, bu işlemi tüm hamurların üzerine yapalım. Artık kapatma işlemini yapabiliriz, bohça kapatır gibi tüm uçları birbirine tutturarak  fazla bastırmadan kapatalım. Ve unlanmış bir tepsiye dizelim.

Mantı için tencerede su kaynatalım, kaynadıktan sonra içine mantıların birbirine yapışmaması için, çok az zeytinyağ damlatalım (5-6 damla) tuzunu ilave edelim  kaynamış suya mantıları tek tek atalım. Mantılar suyun yüzüne çıktığı zaman pişmiş demektir. Birkaç dakika daha kaynatıp süzgece alalım pişen mantıları. Biz bu arada sosunu hazırlamaya başlayalım.
Mantı sosuiçin bir tavaya tereyağını alalım erimesini bekleyelim eriyen tereyağın içine pulbiberi ilave edelim.
Süzme yoğurdun içine çok az su koyuyoruz karıştırıyoruz, içine rende sarımsakları ilave edelim ve iyice karıştıralım. Sarımsaklı yoğurdumuz hazır, kızgın tereyağımızda hazır servis tabağımıza mantıyı koyalım, üzerine yoğurdu dökelim, üzerine tereyağını gezdirerek dökelim. Arzuya göre pulbiber ve nane serpebilirsiniz.
Afiyet olsun….



İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.