Notice: Undefined index: url in /home/ebilgiler/domains/enteresanbilgiler.com.tr/public_html/_phpfastcache.php on line 22

Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/ebilgiler/domains/enteresanbilgiler.com.tr/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/ebilgiler/domains/enteresanbilgiler.com.tr/public_html/amp/init.php on line 40
Bukalemunlar (Küçük Ejderhalar)
Enteresan Bilgiler

Bukalemunlar (Küçük Ejderhalar)

Hayvanlar

Yapışkan dillerini dışarıya fırlatıyor, süper optik gözlerle çevreyi tarıyor ve derileriyle gerçekleştirdikleri ışıltılı renk oyunlarıyla iletişim kuruyorlar.

 Dengesini yitirmekten korkarcasına attığı adımlardan oluşan o şaşırtıcı ve eğlendirici yürüyüşü, izleyen herkesi büyülüyor. Bukalemun, kertenkeleye çok benzediği için, çok kıvrak hareket etmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Doğada dolaşırken şans eseri fark edildiğinde, o da ani bir hareketle kaçmak istiyor, ancak sanki kaçmakta kararlı değilmiş gibi, ayak bir ileri bir geri gidip geliyor. Aynı ritmik hareketle vücut da ileri geri salınıyor. Ayağını yere indiriyor, bu kez sıra diğer ayağa geliyor.

İlk bakışta
, bu kararsız ve ağır hareketlerin mantığını kavrayamıyor insan. Ancak aslında bu da, kamuflaj ustasının hilelerinden biri: bu davranışıyla, rüzgârın etkisiyle hışırdayan yaprakları taklit ediyor ve uzaktan bakıldığında, doğanın diğer unsurlarından ayırt edilemiyor.
 
Bukalemunların yeryüzündeki geçmişi, yaklaşık 200 milyon yıl öncesine uzanıyor. Üzerlerinde tarihin kokusunu taşıyan bu canlılar uzun süre dinozorlarla birlikte yaşamışlardı. Eski Yunanlılar onlara, "yer aslanı" anlamına gelen "chamaileon" adını vermişler.
Bu yer aslanlarının, olağanüstü etkilere sahip olduklarına inanıyorlardı: Bukalemunun bazı organlarını, yağmur yağdırabilmek ya da sıtmayı tedavi edebilmek amacıyla ayinlerde kullanıyorlardı.

Dünyanın dördüncü büyük adası Madagaskar, kendine özgü güzellikleriyle tam bir doğa laboratuvarını çağrıştırıyor. Bu laboratuvarın en ilgi çeken canlıları da bukalemunlar. Ada, yeryüzünde tanımlanmış 160 bukalemun türünün üçte birinden fazlasını barındırıyor.

Bütün ulaşım ve altyapı eksikliklerine rağmen, dünyanın dört bir yanından araştırmacılar ve meraklı insanlar buraya bukalemunları görmeye geliyorlar. Bukalemunları Madagaskar'da gözlemlemenin en uygun zamanı, adada yaz mevsiminin başladığı kasım ayı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.