Notice: Undefined index: url in /home/ebilgiler/domains/enteresanbilgiler.com.tr/public_html/_phpfastcache.php on line 22

Notice: Use of undefined constant amp_dizin - assumed 'amp_dizin' in /home/ebilgiler/domains/enteresanbilgiler.com.tr/public_html/amp/init.php on line 39

Notice: Use of undefined constant amp_blocks_dizin - assumed 'amp_blocks_dizin' in /home/ebilgiler/domains/enteresanbilgiler.com.tr/public_html/amp/init.php on line 40
Hayvanlarda Burnunu Karıştırıyor mu ?
Enteresan Bilgiler

Hayvanlarda Burnunu Karıştırıyor mu ?

Hayvanlar

Mendilleri yok belki ama bazı hayvanların –ki bunların arasında primatlar ve köpekler de var– burunlarını temizlemek için kendi araçları var.

 Gorilin burun delikleri neden çok büyüktür? Peki parmaklarının boyutunu gördünüz mü? Bu ikisi arasındaki bağlantıyı kurabilirseniz, hayvanların tıkalı burunlarını açmak için kendi mücadelelerini verdiğini anlayabilirsiniz. Evet, belki mendilleri yok ama bazı hayvanlar hapşırmayı beklemek yerine bilinçli olarak burunlarını temizliyor.

Topluluk İçinde Sümkürmek
Florida’daki Jacksonville Hayvanat Bahçesi’nden memeli hayvanlar gözetmeni Tracy Fenn, “Maymunların sürekli sümkürdüklerini görüyoruz. Bazen bir burun deliğinden, bazen de eşzamanlı olarak ikisinden de," diyor e-postasında. 

"Gorillerin tercihi genellikle parmaklarını kullanmak ve sonucu tatmaktan yana," diyor esprili bir şekilde Fenn. 

Kibar bonobolarınsa bebeklerinin daha iyi nefes alması için özel bir yöntemleri var. 

“Ağızlarını yavrularının tıkalı burunlarına dayayan ve emen anne bonobolar gördüm,” diyor Fenn. 

Anne işte… 

Bırak Aksın

Toynaklı hayvanların çoğunun burun delikleri ileri ya da yukarı doğru. Bu şekilde genizlerini temizlemek için dışarı doğru sümkürebiliyorlar. "Geride temizlenecek bir şey kalırsa, zürafa gibi hayvanlar da uzun dillerini kullanabiliyor," diyor Fenn. 

Hemen yargılamayın: Köpeğiniz de aynısını yapıyor olabilir. 

Penn Vet’s Ryan Hastanesi’nden dahiliye uzmanı veteriner Mark Rondeau, kronik burun akıntısı olan köpeklerin, planlı bir sümkürme eylemi yerine “damlat ve yala” yaklaşımını benimseme eğiliminde olduğunu söylüyor. 

Nefes Delikleri Sümkürmek İçin Değil 

"Balina ya da yunusun nefes delikleri sümkürme yeri olarak görünebilir ama aslında öyle değil," diyor North Florida Üniversitesi’nden biyolog Quincy A. Gibson da e-postasında. 

Bu hayvanları nefes deliklerinden solurken gördüğümüz fışkırma hava, su ve mukustan oluşuyor. Yunuslar bazı durumlarda kasıtlı olarak nefeslerini güçlü biçimde dışarı veriyor ama bu sümkürmekten ziyade bir öksürük anlamına geliyor. 

Gibson, araştırmacıların buna “hava saçma” adını verdiğini söylüyor ve bu davranış genellikle bir saldırganlık işareti olarak yorumlanıyor. 

“Foklar ve denizaslanları kesinlikle hapşırıyor, sümkürüyor ve sık sık da balgam tükürüyor,” diyor e-posta üzerinden görüştüğümüz North Florida Üniversitesi’nden biyolog Julie P. Avery. Akciğer sıvısından oluşan balgamların “epey bir uzağa” gidebildiğini de ekliyor Avery. 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.