Pratik çıtır tavuk tarifi

Ünlü şef Jamie Oliver'dan sarımsaklı çıtır tavuk tarifi...

Yemek Tarifleri 26.04.2015, 01:00 26.04.2015, 01:00
Pratik çıtır tavuk tarifi

Ünlü şef Jamie Oliver tarafından tasarlanmış oldukça pratik bir tavuk yemeği. Oliver'ın kendi deyişiyle "tavuğa, kırmızı ete hatta balığa bile hoş bir altın sarılığı ve çıtır bir doku kazandırmanın en kolay yolu" olan bu tarifi kolayca uygulayabilir, misafirlerinizi şaşırtabilirsiniz. Tüm işlemleri ile birlikte yarım saat içerisinde tamamlanan sarımsaklı çıtır tavuk tarifimizin ölçülerini ise iki kişilik olarak veriyoruz. Haydi başlayalım!


Malzemeler 

1 baş sarımsak
1 limon
6 "Saltine" kraker (Ülkemizde bu tip krakeri "As Kraker" veya "Krim Kraker" ismiyle bulabilirsiniz. Oldukça ucuz ve geçmişte kalmış bir ürün olduğundan, büyük marketlerin kraker reyonlarının alt raflarına veya mahalle bakkalınıza bakmanızı öneriyoruz.)
30 gram tereyağı (2 yemek kaşığı) 
4 sap maydanoz 
56 gram çok amaçlı un (2 tepeleme yemek kaşığı) 
1 büyük doğal köy yumurtası Zeytinyağı 
Birer tutam tuz ve karabiber

Hazırlanışı 

Tavuğu hazırlamak için: 

Sarımsakları soyun ve limonunuzun kabuğunu rendeleyin. Krakerlerinizi tereyağı, sarımsak, maydanoz, limon kabuğu ve birer tutam tuz-karabiber ile birlikte mutfak robotuna atın. Karışımınız incecik bir hal alana kadar mutfak robotunuzu çalıştırın ve daha sonra karışımı robottan çıkarıp bir tabağa alın. Bir başka tabağa un serpin. Küçük bir kâseye yumurtayı kırıp çatalla çırpın. Tavuk göğüslerinin alt kısmına bıçakla fazla derin olmayan çizikler atarak baklava deseni oluşturun. Daha sonra tavuk göğüslerinizi kesme tahtasının üzerine yayıp üzerlerini streç film ile örtün. Bir tava ile tavuk göğüslerini hafifçe yayılacak kadar dövün. Tavuklarınızı önce tamamen kaplanıncaya kadar una, daha sonra yumurtaya, daha sonra da hazırladığınız kraker-maydanoz karışımına bulayın. (İpucu: Bu noktada kraker-maydanoz karışımını tavuğun üzerine iyice yapıştırmanız gerekiyor. Elinizle bastırmanızda fayda var. Bu katman ne kadar kalın olursa alacağınız sonuç o kadar iyi olacaktır.) 

Pişirme işlemi için: 

Tavuğunuzu ister fırında, ister kızartarak pişirebilirsiniz. Eğer fırında pişirmeyi tercih edecekseniz, öncelikle fırınınızı en yüksek derecede ısıtın. (240 derece civarı olmalı) Fırın tamamen ısındığında tavuklarınızı düz bir fırın tepsisine alın ve yalnızca 15 dakika fırına atın. Eğer kızartmayı tercih edecekseniz, bir kızartma tavasını orta ateşe koyun ve içerisine "birkaç gluk" (Jamie Oliver, tariflerinde bu tür ölçüler kullanmayı çok seven bir şef. Bu tür ölçüler verdiğinde, aslında 'üç aşağı beş yukarı fark etmez' demiş oluyor. Yağınızın tavukların üzerini hafifçe geçmesi yeterli olacaktır. Zeytinyağının riviera, yani rafine olması ise çok önemli. Kızartma gibi yüksek ısı gerektiren tariflerde sızma zeytinyağı kullanmanız hem sağlık hem ekonomi hem de lezzet açılarından zararınıza olacaktır.) riviera zeytinyağı dökün. Zeytinyağınız da ısındıktan sonra tavuklarınızı tavaya koyun ve iki taraflarını da dörder dakika kızartın. Altın rengi alıp çıtır bir dış tabakaya kavuştuklarında, yemeğiniz hazırdır. 

Servis için:

Tavuk göğüslerinizi bütün halinde servis edebileceğiniz gibi kesme tahtası üzerinde enine orta kalınlıkta dilimler haline getirerek yine aynı kesme tahtası üzerinde ortaya da koyabilirsiniz. En güzel ve basit servis için, kesme tahtası üzerinde tavukları dilimledikten sonra birkaç dilim limonu yanlarına koyun ve üzerlerine hafif kalın tuz serpin. Taze bir yeşil salata veya sotelenmiş karışık sebze ile birlikte bu tarif şahane olur. (Jamie Oliver, servis için tahta kullanmayı günlük hayatımıza sokan şeflerin başında geliyor. Bu tip bir servis için evinizdeki standart kesme tahtası yerine tabak-çatal-bıçak vb. ürünler satan mağazalardan bulabileceğiniz servis tahtalarını kullanmanızı öneriyoruz.)

Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 01 Mayıs 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:55
Öğle 13:06
İkindi 16:57
Akşam 20:08
Yatsı 21:40
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 34 89
3. Trabzonspor 34 58
4. Başakşehir 34 52
5. Beşiktaş 34 51
6. Kasımpasa 34 49
7. Rizespor 34 49
8. Alanyaspor 34 48
9. Sivasspor 34 48
10. Antalyaspor 34 45
11. A.Demirspor 34 41
12. Kayserispor 34 40
13. Samsunspor 34 39
14. Ankaragücü 34 38
15. Karagümrük 34 36
16. Konyaspor 34 36
17. Gaziantep FK 34 34
18. Hatayspor 34 33
19. Pendikspor 34 30
20. İstanbulspor 34 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 32 72
2. Göztepe 32 66
3. Sakaryaspor 32 57
4. Kocaelispor 32 55
5. Ahlatçı Çorum FK 32 55
6. Bodrumspor 32 53
7. Boluspor 32 50
8. Bandırmaspor 32 47
9. Gençlerbirliği 32 47
10. Erzurumspor 32 44
11. Keçiörengücü 32 39
12. Manisa FK 32 37
13. Ümraniye 32 37
14. Şanlıurfaspor 32 34
15. Tuzlaspor 32 34
16. Adanaspor 32 33
17. Altay 32 15
18. Giresunspor 32 7
Takımlar O P
1. Arsenal 35 80
2. M.City 34 79
3. Liverpool 35 75
4. Aston Villa 35 67
5. Tottenham 33 60
6. M. United 34 54
7. Newcastle 34 53
8. West Ham United 35 49
9. Chelsea 33 48
10. Bournemouth 35 48
11. Wolves 35 46
12. Brighton 34 44
13. Fulham 35 43
14. Crystal Palace 35 40
15. Everton 35 36
16. Brentford 35 35
17. Nottingham Forest 35 26
18. Luton Town 35 25
19. Burnley 35 24
20. Sheffield United 35 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 33 84
2. Barcelona 33 73
3. Girona 33 71
4. Atletico Madrid 33 64
5. Athletic Bilbao 33 58
6. Real Sociedad 33 51
7. Real Betis 33 49
8. Valencia 33 47
9. Villarreal 33 45
10. Getafe 33 43
11. Osasuna 33 39
12. Deportivo Alaves 33 38
13. Sevilla 33 38
14. Las Palmas 33 37
15. Rayo Vallecano 33 34
16. Mallorca 33 32
17. Celta Vigo 33 31
18. Cadiz 33 26
19. Granada 33 21
20. Almeria 33 14